Home

Så har vi då kommit till mitt sista inlägg för denna gången. Och vad bättre än att analysera något som vi alla måste ha att göra med och de flesta av oss älskar – nämligen mat! Mat har ju alltid varit ett föremål för debatt och det finns nästan lika många olika filosofier som det finns människor att använda dem. Allt från LCHF till tallriksmodellen diskuteras och vad som verkligen är bäst kommer vi nog aldrig få ett svar på. Men jag ska göra mitt bästa för att titta på hur vi kommer att äta under det kommande året och att se vilka trender som är synliga inom matvärlden, både internationellt och här hemma i Sverige.

Det verkar finnas en hel del olika trender inom mat och beroende på vad du läser så ser år 2013 ut att kunna gå åt väldigt olika håll. Men några trender har jag snappat upp från olika källor och tror kan bli stora iår. Den första trenden handlar om träning och viktnedgång. Människor har ju de senaste åren blivit mer och mer intresserade av att träna och hålla sig hälsosamma. Olika dieter kommer fram och dietböcker är bland de bäst säljande böckerna i Sverige. Men är kommer det att komma en förändring i sättet vi tänker på. Istället för att gå på diet och träna för att hålla oss smala, så kommer vi istället att börja träna för att kunna äta det vi vill utan att gå upp i vikt. Så man kommer helt enkelt att gå ifrån äckliga cleansar och istället träna mer för att kunna äta bättre! Detta är en fortsättning på trenden att vi människor har börjat fokusera mer på våran fritid istället för jobb och kunna njuta mer av livet. Vi vill kunna njuta mer av det vi äter också och väljer därför att träna för att kunna äta. Som ett led i detta så kommer även grönsaker att få ett uppsving. De kommer att få större och större plats på våra tallrikar och fram för allt på finare restauranger. I USA så finns det flera fina restauranger som redan har börjat med att servera grönsaksrätter som huvudrätt.

En sista trend som jag har hittat är bröd. Bröd har framförallt i Sverige fått ett uppsving i och med den stora trenden att baka med surdeg. Denna trend kommer att sprida sig till resten av världen och så kommer vi i Sverige att utveckla den till mer än bara surdeg. Bröd kommer att bli mer och mer utvecklat och det kommer även att få större plats i våra butiker och restauranger.

Så, det var mitt sista inlägg i denna kursen. Jag hoppas att ni har uppskattat detta lika mycket som jag har gjort. Hej för denna gång!

/Patrik Jonsson

Källor:

http://www.epicurious.com/articlesguides/blogs/editor/2012/11/epicurious-predicts-the-top-food-trends-of-2013.html

http://www.huffingtonpost.com/2013/01/02/2013-food-trends_n_2398213.html

http://www.ift.org/newsroom/news-releases/2013/april/16/top-ten-food-trends-for-2013.aspx

http://www.nyttigt.eu/mattrender-2013-arets-hetaste-trender-inom-mat-och-matlagning/

http://www.hejmat.se/2012/12/25/mattrender-och-forutsagelser-infor-2013/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s